31.12.2011, autor: dotaz: P., odpověď: Robert Krejčí, kategorie: MIDI poradna

Propojení elektronického klavíru s PC nebo mobilem

Propojení elektronického klavíru s PC nebo mobilem
Dá se propojit MIDI a audio dohromady?

Dotaz (Peter, Slovensko):

Existuje kábel, ktorý by prepojil môj elektrický klavír (má dva MIDI konektory) s PC alebo s mobilom alebo s hocičím čo má 3,5 mm samicu? Teda by bol kábel: na jednom konci MIDI a na druhom konci samec jack. Takže by sa dalo napr. na PC cez ten kábel pustiť pesnička do klavíra a pri tom hrať na klavír.


Odpověď (Robert Krejčí, Microdesignum):

Takový kabel neexistuje, protože MIDI je digitální komunikační standard, zatímco konektor Jack 3,5 mm se používá na propojení analogového audio signálu. Obojí dohromady by bylo možné vést po jednom vícežilovém kabelu, ale konektor Jack pro to nemá dostatečný počet kontaktů a ani nevím o žádném zařízení, které by mělo na nějaký konektor vyvedeno audio a MIDI dohromady. MIDI konektor se (bohužel) do mobilů nedává, i když existuje redukce pro iPhone/iPad, pomocí které lze toto zařízení propojit přes MIDI kabel s nějakým jiným hudebním zařízením.

Řešením by bylo pořídit si kabel s převodníkem USB-MIDI na propojení MIDI komunikace počítače s klávesami. Takový kabel je běžně k dostání v každém obchodě s elektronickými hudebními nástroji. Každé elektronické piáno by kromě reproduktorů mělo mít také audio výstup s konektorem Jack (nebo Cinch) na zapojení do audio vstupu mixážního pultu, aktivních reproduktorů nebo počítače.

 

Redakčně upraveno. 

 
{e_like}
 
 
Nahoru