20.05.2011, autor: Robert Krejčí, kategorie: MIDI poradna

Dá se udělat přepínač MIDI signálu mechanicky?

Dotaz klávesáka na sloučení dvou MIDI výstupů do jednoho

Dotaz: (uživatel koma6) Mám dvoje klávesy, které nepoužívám současně. Stačí jejich MIDI výstup přepínat mechanickým spínačem a tak ho slučovat do jednoho MIDI kabelu? Postačí použít nestíněný kabel?

Odpověď: (Robert Krejčí, Microdesignum) Přepínač se dá udělat jednoduše mechanicky i bez stínění, ale je to takové bastl-řešení pro domácí hraní. Doma ti to může fungovat, ale při koncertě nemusí hlavně ze dvou důvodů:

1. Při přepínání kontaktů vzniká nedefinovaný stav a zákmity na kontaktech spínače, které přijímač (MIDI IN) může vyhodnotit v lepším případě jako neplatnou zprávu, v horším případě jako reset nebo nastavovací data.

2. Stínění se zavádí kvůli rušení, čehož je kolem výkonových aparátů a osvětlovací techniky více než dost. Dlouhý kabel bez stínění funguje jako přijímací i vysílací anténa, takže může rušit tvoje zařízení, ale i jiná.

Jestli občas hraješ na koncertech, tak si pořiď aktivní slučovač (merger) a budeš to mít bez starostí, že ti někde zůstane viset tón nebo se ti náhodně přenastaví zvukový modul atd. Kvalitní merger by měl mít vyřešené i stínění - na vstupu zem nezapojená, na výstupu stínění z napájecí země.

 

Celá diskuze na Audiozone.cz

 
{e_like}
 
 
Nahoru