21.11.2011, autor: dotaz: P.L., odpověď: Robert Krejčí, kategorie: MIDI poradna

Co je MSB, LSB, PC a jak nastavit zvuky v programu pro tvorbu hudby?

Vysvětlení významu některých MIDI povelů

Dotaz (P.L., Handlová):

Dobrý deň, mám kláves Roland JunoDi. V manuále je zoznam zvukov s uvedením ich MSB, LSB a PC - neviem čo sú tie značky. Pre prácu s MIDI súbormi používam program XGWorks od Yamahy. V tomto porgrame je tiež VoiceList no a ja by som teraz potreboval vedieť ako zapísať zvuk (napr. ElPiano) z Rolanda do zvukovej midi stopy programu XGWorks tak aby mi to ElPiano tam potom aj hralo.


Odpověď (Robert Krejčí, Microdesignum):

Ptáte se, co je MSB, LSB a PC.
PC ("Program Change") je číslo zvuku. MIDI má 128 základních zvuků (např. piáno, kytara atd.) To je docela málo, takže některé nástroje dále umožňují ke každému zvuku další varianty, které se volí pomocí zvukových bank, tj. dvojice čísel MSB ("Most Significant Byte"), LSB ("Least Significant Byte"). Takže např. nástroj piáno, který má číslo zvuku PC=1, má základní variantu zvuku bez upřesnění zvukové banky, tj. MSB=0, LSB=0. Pokud zvolíte vhodnou kombinaci čísel MSB a LSB, zapnete tím jiný zvuk. Možnosti zvuků jsou pro každý nástroj popsané v manuálu.

Dále se ptáte, jak zvuky nastavit v programu XGWorks.
Tento program bohužel nemám, takže nevím, jak se to nastavuje. Pro komponování hudby používám program Sonar od firmy Cakewalk (nyní Roland). V tomto programu se pro každou stopu nastaví název zvuku (PC) a dále je možné zvolit zvukovou banku (MSB, LSB). Po spuštění skladby se automaticky do nástroje odešlou povely o nastavení zvuků. Abyste mohl v každé stopě používat jiný zvuk, je potřeba pro každou stopu nastavit jiný kanál. MIDI má 16 kanálů, přičemž kanál 10 je na některých nástrojích vyhrazen pouze pro bicí nástroje. Toto jsou hlavní parametry každé stopy, takže by to v jakémkoliv hudebním programu mělo být na viditelném místě. Takto pro ukázku vypadá prostředí programu Sonar:

Grafické prostředí programu Cakewalk Sonar

 

Redakčně upraveno. 

 
{e_like}
 
 
Nahoru