13.02.2010, autor: Ing. Robert Krejčí, kategorie: Konstrukce

Výroba plošných spojů

Výroba plošných spojů
Výběr odkazů na zajímavé články o plošných spojích a jejich výrobě

Plošné spoje se používají při konstrukci elektronických zařízení k umístění a propojení elektronických součástek. V tomto článku přinášíme výběr odkazů na zajímavé články a texty o plošných spojích a jejich výrobě. A taky trochu vlastních zkušeností.

Domácí výroba plošných spojů

Základní informace pro úvodní představu, jak se vlastně plošné spoje vyrábí v domácím prostředí, popsal Vlastimil Wagner přehledně a s obrázky na stránce Plošné spoje – jak to dělám já.

Velmi podrobný článek Domácí výroba plošných spojů fotocestou od tří autorů (Jakub Kákona, Jan Lafata a Milan Horkel) popisuje zkušenosti a ověřené postupy, od surového materiálu k hotové osazené desce.

Trochu starší článek z roku 2002 Domácí výroba desek plošných spojů na serveru mcu.cz od autora s přezdívkou Pospa je sice v některých detailech méně aktuální (naštěstí došlo ke změně k lepšímu, např. nižší cena a lepší sehnatelnost materiálů), ale za ním následuje ohromný "ocas" diskuzního fóra. Vhodné k přečtení pro každého, kdo hledá optimální způsob domácí výroby plošných spojů.

Jak se plošné spoje vyrábějí profesionálně

A teď něco z profesionální oblasti. Podrobné a přehledně napsané informace o tom, jak se plošné spoje vyrábějí ve velkém, a také mnoho dalších informací, jsou v článku Plošné spoje - obecné informace na webu firmy A3, v.o.s., která také nabízí výrobu plošných spojů.

Frézování plošných spojů

V poslední době se objevuje také možnost výroby plošných spojů ne-chemickým způsobem: frézováním. Funguje to tak, že CNC fréza s malým průměrem odfrézuje na kuprextitu to, co není spoj, takže zůstanou pouze spoje s pájecími ploškami, obvykle uprostřed "rozlité mědi".

Moc pěknou CNC frézku řady ProtoMat® lze zakoupit u distributora Spezial Electronic. Cenu vím, ale nepovím. Není to zrovna jenom pro občasnou "domácí" výrobu, ale menší firma si takový stroj může celkem v pohodě dovolit.

Další CNC frézku Technodrill lze koupit u firmy ABE.TEC, s.r.o. z Pardubic. Související software Glaad si lze zdarma stáhnout a vyzkoušet, ovládá se celkem intuitivně bez nutnosti číst dlouhé návody.

Jak konkrétně výroba frézováním probíhá, se lze dočíst např. na webu firmy Petr Hradecký a syn z Liberce. Tato firma gravíruje plošné spoje také z podkladů ve formátu PDF a plošný spoj lze mít hotový do jedné hodiny od zadání zakázky.

Vlastní zkušenosti

Kromě toho, co je napsáno v odkazovaných článcích, můžu dodat, že dobře a levně vyrábí plošné spoje firma Spoj Kohout z Prahy. Občas využívám jejich služeb pro prototypovou výrobu. Funguje to tak, že obrazec plošných spojů vyexportuju s negativními barvami (tj. spoje jsou průhledné, ostatní je černé), vytisknu na průhlednou fólii na laserové tiskárně. Velmi dobře tiskne laserová tiskárna Canon LBP2900, ale musí mít původní válec, ne renovovaný. Pošlu fólie poštou nejpozději ve čtvrtek, pokud nechci čekat moc dlouho. Podle mých informací vyrábějí vždy v úterý. V pátek posílají vyrobené desky a další týden v pondělí nebo v úterý mám desky hotové. Celkem to tedy trvá asi 12 dnů, což není zrovna úplně hned, ale pro toho, kdo vyrábí průběžně, to je celkem přijatelné. Nevýhodou je, že se platí složenkou (zaplacení složenky stojí 35 Kč). Na fakturu to je až od 1000 Kč.

 

Poznámka: Tento článek je autorovým vlastním výběrem textů a není motivován komerčně. Pokud byste věděli o nějakém zajímavém textu o plošných spojích, můžete mě kontaktovat.

 
{e_like}
 
 
Nahoru