04.11.2010, autor: Robert Krejčí, kategorie: Produkty

Světelná harfa Harfii

Světelná harfa Harfii
Světelná harfa na interaktivní výstavě Play v pražském Mánesu
Naše MIDI elektronika na interaktivní výstavě Play v pražském Mánesu

Ve spolupráci s designérem Ondřejem Puchtou z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně jsme realizovali projekt světelné harfy pro interaktivní výstavu Play v pražské výstavní síni Mánes, která se koná od 4.11.2010 do 31.1.2010. Do tohoto zajímavého hudebního nástroje, který se ovládá přerušením světelného paprsku, jsme dodali kompletní elektroniku.

Světelná harfa má rozsah jedné oktávy (12 půltónů) a její zvuk připomíná lidský hlas - vokál. Technicky je systém vyřešen tak, že centrální řídicí jednotka snímá 12 senzorů, které jsou umístěny v horní části harfy, signál se v reálném čase vyhodnocuje a transformuje na MIDI povely. Kvalitní zvuk je zajištěn zvukovým MIDI modulem Yamaha QY-70 a zesílen 50W zesilovačem.

Designér Ondřej Puchta pomocí matematických modelů navrhl konstrukci harfy tak, že světelný paprsek, pocházející ze série 12 modrých výkonových LED diod, prochází otvorem v dolní části kruhu o rozměrech pouze 5×4 cm a je rozložen rovnoměrně na všech 12 senzorů.

Vývoj tohoto projektu trval tři měsíce. Při vernisáži, která se konala 3.11.2010, byl o hudbu pomocí světelných paprsků zájem, který předčil naše očekávání.

 

Oficiální tiskové zprávy o výstavě Play:

 

Související produkty v naší nabídce:

 
{e_like}
 
 
Nahoru