09.08.2013, autor: Dotaz: T.K., odpověď: Robert Krejčí, Microdesignum, kategorie: MIDI poradna

Rocktron MIDI Raider zapomíná nastavení

Rocktron MIDI Raider zapomíná nastavení
MIDI ovladač Rocktron MIDI Raider
Problém se stabilizací napájecího napětí u MIDI ovladače od jiného výrobce

Dotaz (T.K.):

Mám jeden teoretický dotaz ohledně kabelu s fantomovým napájením. U mého Rocktrona MIDI Raideru se mi nyní stává, že při zapnutí musím znovu nastavit velikost banky (5, 10 nebo 15). Já normálně používám 10 a defaultní nastavení je 15. Od doby, co používám fantomové napájení, se mi několikrát stalo, že jsem musel ovladač znovu nastavit z 15 na 10 - ostatní nastavení si pamatuje.

Tento dotaz jsem napsal i do Rocktronu, ale zatím bez nějakého uspokojivého vysvětlení. Na internetu jsem našel tuto diskuzi, kde se řeší stejný problém.

Vás se chci zeptat, jako člověka, který tomu rozumí, zda je to možné, že při použítí fantomového napájení se nějakým způsobem ovladač částečně resetuje.


Odpověď (Robert Krejčí, Microdesignum):

Četl jsem si něco o MIDI Raideru a myslím, že to možná bude chyba v softwaru nebo hardwaru, která se může projevit za určitých okolností, např. když je přívodní napájecí kabel delší než takový, se kterým to testovali.

Teď připravuju výrobu nového MIDI ovladače podobného Raideru (samozřejmě lepší Mrkající) a také se nestačím divit, co se všechno děje v drátech, např. jenom 16-místný znakový svítící displej může odebírat stejný příkon jako 20 W žárovka (tj. přes 3,5 A při 5 V) a to už představuje značné nároky na napěťový stabilizátor a tím pádem také na napájecí zdroj. Když má napájecí zdroj trochu horší kvalitu, tak při zapnutí Raideru není schopen dodat nárazový proud, který je potřeba, takže elektronika nemá potřebné napětí a v důsledku se z nějaké paměti chybně načte nějaká konstanta, tedy konkrétně třeba velikost banky. Během několika milisekund se napětí stabilizuje a další konstanty se už přečtou správně. To si představuju, že se asi tak děje po zapnutí ovladače.

První věc, co bych zkusil, je použít lepší zdroj, tedy napětí stejné 9 V střídavých, ale dimenzovaný na větší proudový odběr než požadovaných 1,1 A, takže např. 2 až 2,5 A.

 

Redakčně upraveno.

 
{e_like}
 
 
Nahoru