autor: Ing. Robert Krejčí, kategorie: Slovník

MIPS

MIPS
Logo MIPS Technologies

Zkratka MIPS má dva významy:

1. MIPS (Milion Instructions per Second) = milión instrukcí za sekundu

Je to objektivní kritérium, podle kterého se dá jednoduše změřit výkon procesoru. Nemusí to být totéž co jeho frekvence. Např. mikrokontrolér PIC18F4550 je taktován frekvencí 48 MHz a přitom má výkon 12 MIPS.

2. MIPS = syntetizovatelné jádro procesoru, firma MIPS Technologies

Architektura MIPS vznikla na začátku 80. let minulého století z výzkumné práce Johna Henessyho a jeho studentů na stanfordské univerzitě. Jejich výzkumným cílem bylo dokázat, že koncept architektury typu RISC, tedy poměrně jednoduché instrukce ve spojení s pipeliningem a dobrým kompilátorem, vede k vytvoření rychlejšího procesoru. Tato myšlenka byla tak úspěšná, že v roce 1984 došlo ke komercializaci této architektury.

MIPS v současné době není konkrétní procesor, ale plně syntetizovatelné jádro, které můžou výrobci procesorů začlenit do svých produktů. Dokonce i takový gigant, jako je Microchip Technologies, se rozhodl do 32-bitové verze svých mikrokontrolérů použít právě jádro MIPS32, konkrétně bez-kešovou verzi M4K.

MIPS je velmi rozšířená architektura zejména v oblasti tzv. "Embedded" systémů neboli malých zařízení. Můžeme se s ním setkat např. v procesoru BCM4704 od firmy Broadcom. Jeho jádrem je průmyslový standard MIPS32 s rozšířenou instrukční sadou o DSP instrukce.

 
{e_like}
 
 
Nahoru