30.05.2012, autor: Dotaz: J.D., odpověď: Robert Krejčí, kategorie: MIDI poradna

Jak dlouhý může být MIDI kabel a musí být stíněný?

Jak dlouhý může být MIDI kabel a musí být stíněný?
Diskuze o problému s příjmem MIDI dat

Dotaz (J.D.):

Vlastnim MIDI prepinac (footswitch) Boss FC-50, k tomu MIDI kabel 10 m a preamp od firmy Rocktron. Obcas se mi stava (jednou to bylo evidentne zavineno podpětím v mistni siti), ze mi preamp prestal přepínat kanaly. Chci se zeptat, zda se vyrabi nejaky „zesilovac“ MIDI povelu. Zda by mohl byt problem v delce kabelu, ci proste v tom, ze při danem napeti (podpeti) nedokaze preamp uz prijmout MIDI povel, ci nedokaze footswitch vyslat MIDI povel. A také s tim, jak vůbec odhalit chybu.


Odpověď (Robert Krejčí, Microdesignum):

Podle toho, co píšete, se jedná o aparát profesionálních firem, tak bych se divil, kdyby firmy Boss a Rocktron neměly zvládnutou stabilizaci napětí. Problém bych nejprve hledal v MIDI kabelu - ani ne v jeho délce (podle MIDI standardu může být kabel dlouhý až 15 metrů), ale spíše v jeho provedení. Např. je možné, že Váš kabel není stíněný nebo má chybně zapojené zemnění. Také by se dalo experimentovat s kratším kabelem při podmínkách podpětí v síti a vyzkoušet oba kabely. Ale nevím, zda máte možnost si podpětí libovolně vytvořit. :-)

Pokud byste měl zájem, mohl bych Vám vyrobit kvalitní MIDI kabel, který splňuje všechny požadavky na spolehlivý přenos dat. Kabel o délce 10 metrů stojí 508 Kč s DPH bez poštovného.

Jinak zesilovač MIDI signálu samozřejmě je možné vyrobit, stálo by to přibižně 1000 Kč.

Ještě mě napadá zkusit lepší napájecí adaptér. Mohl bych Vám nabídnout jeden osvědčený, který funguje v širokém rozsahu síťového napětí (100 - 240 V), dodává 12 Voltů/500 mA. Stojí 240 Kč s DPH.


Dotaz (J.D.):

Dekuji za vycerpavajici odpoved. Jen jsem se nekde docetl nasledujici…

... Přenos MIDI dat je i přes značné rozdíly velmi podobný přenosu, který se uplatňuje v modemeh - přenos, který obvykle funguje poměrně dobře i po mnoho kilometrů se symetrickými páry nestíněných telefonních linek. ... (redakčně přeloženo z angličtiny)

Cili nekde doporucuji dokonce nestineny kabel. Dokazete rici co je lepsi… zda stineny, ci nestineny?


Odpověď (Robert Krejčí, Microdesignum):

To mi připadá jako nějaká seminární práce studenta telekomunikací, který uvažuje, jak by to asi mohlo být. Bohužel ne všechno, co někdo píše na internetu, je pravda. Samozřejmě, že MIDI data se dají přenést i nestíněným kabelem a s určitou chybovostí i na několik kilometrů, ale pokud se chcete vyhnout komplikacím v přenosu dat, tak je lepší se držet MIDI standardu, tedy použít stíněný kabel s délkou maximálně 15 metrů.

Také by se dal vyrobit převodník z MIDI na Ethernet nebo WiFi a přenášet to třeba až do Austrálie. :-) Ale to už není otázka běžného MIDI kabelu.

 

Redakčně upraveno. 

 
{e_like}
 
 
Nahoru