01.06.2013, autor: dotaz: Peter L., odpověď: Robert Krejčí, kategorie: MIDI poradna

Dají se zvuky z kláves nainstalovat do zvukové karty?

Dají se zvuky z kláves nainstalovat do zvukové karty?
Ne, ale je možné počítač propojit s klávesami

Dotaz (Peter L., Slovensko):

Na PC so zvukovou kartou Creative SB Live upravujem midi súbory pre našu kapelu, kláves mám Roland Juno Di. Problém je v tom, že zvuková sada MIDI zvukov na PC má iné zvuky ako zvuková sada klávesu. Dajú sa zvuky klávesu nainštalovať do zuvkovej karty PC tak, aby MIDI súbory prehrávané na PC hrali presne tak ako z klávesu? Alebo je iné riešenie zapojiť kláves cez midi USB a spúšťať midi súbory cez kláves ... ?


Odpověď (Robert Krejčí, Microdesignum):

Zvuky se z kláves do PC nedají nainstalovat, ale je možné propojit PC s klávesami, a to ve Vašem případě dokonce dvěma způsoby: buď pomocí USB kabelu, nebo přímo ze zvukové karty. Creative SB Live obsahuje Joystick port, který má také rozhraní MIDI, jenom k tomu je potřeba speciální kabel. Ten by měl být běžně k dostání nebo Vám ho také můžeme vyrobit.

Varianta přes USB je jednoduchá, stačí Vám k tomu obyčejný USB kabel. Variantu přes joystick port s MIDI kabelem Vám doporučuji, protože je spolehlivější a má menší latenci oproti USB.

Dále je potřeba, abyste si v programu, který používáte pro komponování hudby, nasměroval výstup MIDI dat do příslušného výstupu - buď USB MIDI OUT nebo Joystick port MIDI OUT.


Peter L., Slovensko:
... Vami uvedená rada funguje a ešte raz veľmi pekne ďakujem - prajem veľa úspechov! ...


Redakčně upraveno.

 

 
{e_like}
 
 
Nahoru